Czekoladowy zawrót głowy
Przeciwdziała depresji i upiększa. Opóźnia proces starzenia. Podnosi odporność naszego organizmu i zapobiega zmianom miażdżycowym. Jest także doskonałym źródłem energii. Gorzka, pozytywnie wpływa na pracę serca i naczyń krwionośnych. Jak sądzicie, o czym mowa? Oczywiście o czekoladzie.Przed wiekami jej smakiem rozkoszowali się zamieszkujący tereny dzisiejszego Meksyku Majowie, którzy uważali ją za napój bogów. Ziarna kakaowca, z którego jest wykonywana, podczas jednej z wypraw przywiózł do Europy Krzysztof Kolumb. Jej smak znał również panujący ponad siedemdziesiąt lat we Francji Ludwik XIV – słynny „Król Słońce”. Uwielbiał ją najwybitniejszy poeta polskiego oświeceni i współorganizator obiadów czwartkowych Ignacy Krasicki. Z kolei Stanisław Lem – najwybitniejszy przedstawiciel polskiej fantastyki naukowej tak bardzo ją kochał, że niechętnie dzielił się nią nawet z jedynym synem.
Współcześnie w Europie najwięcej czekolad zjadają Niemcy, Belgowie i Włosi. Statystyczny Polak każdego roku zjada ponad pięć kilogramów czekolady.
Czekolada ma również swoje święto, które przypada 12 kwietnia. W Szkole Podstawowej w Żytowiecku do wspólnego świętowania Dnia Czekolady i uczniów, i nauczycieli w czwartek 11 kwietnia oraz w piątek 12 kwietnia 2024 roku zaprosił Samorząd Uczniowski.
Najpierw podczas czwartkowej przerwy śniadaniowej w sali nr 14 odbył się konkurs zatytułowany „Smakosz czekolady”. Do rywalizacji polegającej na rozpoznawaniu smaków czekolady przystąpiło dziewięcioro uczniów: Jan Buliński (VII a), Amelia Danek (V a), Bartłomiej Jędryczka (VI b), Nikodem Juskowiak (IV a), Roksana Kacprowska (V a), Maja Kaźmierczak (VIII a), Lena Mikołajczak (IV a), Wiktoria Serwatka (VIII a) i Nikodem Suder (VI a).
Laureatka zabawy została siódmoklasistka Majka, która bezbłędnie rozpoznała smak każdej zjedzonej kostki czekolady. Wszyscy uczestnicy konkursu nagrodzeni zostali drobnymi upominkami.
Z kolei w piątek od samego rana na szkolnych korytarzach wyczuć można było zapachy najprzeróżniejszych czekoladowych słodkości.
Każdy, kto tylko zechciał, mógł nabyć mniejszy lub większy kawałek czekoladowych deserków, muffinków, donut w polewie czekoladowej oraz tortów czekoladowych i serowo-czekoladowych.
Dochód ze sprzedaży wspomnianych wypieków Samorząd Uczniowski postanowił przeznaczyć na potrzeby Fundacji Pomocy Humanitarnej Redemtoris Missio, udzielającej wsparcia dla misji medycznej „Oczy Afryki”, w ramach której wolontariusze, doświadczeni poznańscy okuliści przywracają wzrok najbiedniejszym mieszkańcom Afryki poprzez przeprowadzanie operacji usunięcia zaćmy.
Nie był to jednak jeszcze koniec atrakcji, jakie tego dnia dla swoich koleżanek i kolegów przygotował Samorząd Uczniowski. Podczas lekcji wychowawczej uczniowie klas IV-VIII otrzymali sporządzony przez nauczyciela wychowania fizycznego p. Łukasza Kubeczkę plan naszej szkoły.
Posługując się nim, należało odnaleźć ukryty kupon upoważniający do otrzymania tabliczki pysznej czekolady dla każdej ze wspomnianych klas.
Okazało się, że zytowieccy uczniowie potrafią czytać plan. Każda z klas odnalazła bowiem właściwy kupon. Ten dla czwartoklasistów ukryty został w pokoju odpoczynku dla nauczycieli. Piątoklasiści odnaleźli swój kupon w szatni chłopców. Kupon dla klasy VI a ukryty został w pomieszczeniu gospodarczym nieopodal strychu. Uczniowie uczęszczający do klasy VI b kupon upoważniający do otrzymania czekolady dla swej klasy odnaleźli w przytulnej czytelni. Kupon dla siódmoklasistów oczekiwał na odnalezienie na poddaszu szkoły w szafce z naczyniami. Uczniowie uczęszczający do klasy ósmej odnaleźli swój kupon nieopodal sali, w której na co dzień uczą się języka niemieckiego.
Na koniec odnotujmy, że tegoroczną edycję Dnia Czekolady dla społeczności Szkoły Podstawowej w Żytowiecku przygotowali przeprowadzili następujący przedstawiciele Samorządu Uczniowskiego: Alicja Biegała, Maja Duda, Maria Dyc, Julia Kasprzak, Maja Kaźmierczak, Stanisław Kaźmierczak, Weronika Krzyżyńska, Paulina Michałek i Łukasz Szczepaniak.
Tekst i foto: Krzysztof Blandzi