Piątoklasiści przy ognisku
31 października br. uczniowie klasy V b wraz z wychowawczynią - p. Barbara Górską urządzili Święto Pieczonego Ziemniaka. Zapłonęło ognisko, zapachniał świeżym szczypiorkiem wielkopolski „gzik” , a w popiele piekły się ziemniaki.Jesień to czas zbiorów ziemniaków, a przy tym świetna okazja do wspólnej zabawy i bliższego poznania tej rośliny.
Uczniowie przyswoili sobie wiele ciekawostek i informacji o ziemniaku. Dowiedzieli się skąd ziemniak pochodzi i jak trafił do Polski, poznali jego różne nazwy, uprawę ziemniaka w Polsce, jego znaczenie w życiu każdego człowieka i gospodarce. Wiedza ta została sprawdzona i utrwalona w konkursie o tym warzywie. Uczniowie bez problemu odpowiedzieli na wszystkie wylosowane pytania, a za prawidłowe odpowiedzi byli nagradzani drobnym upominkiem.
Po części konkursowej, odbyła się wyczekana część spotkania, szukanie ziemniaków w popiele i degustacja pieczonych ziemniaków.
Poznańskie PYRY razem z regionalnym „ GZIKIEM” smakowały wybornie, sprawiły wszystkim dużo radości.
Bardzo dziękujemy mamie Alana i mamie Michała za przygotowanie poczęstunku, a Panu Szymonowi za przygotowanie ogniska.